Radyo Ne Zaman, Kim Tarafından Bulundu?

Telefon ve televizyonun icadından önce önemli bir yere sahip olan radyo, kullanım alanı oldukça geniş bir araçtır. Yardımcısı ile gerçekleştirdiği bir deney sonucunda başarılı olan ve bir deniz kıyısında radyo dalgaları ile ses göndermeyi başaran Marconi, 1898 yılında radyonun keşfine ulaşmıştır.

Buluşu olan radyonun patentini aldıktan sonra pek çok kişi benzer buluşlar ortaya koymuştur. Telsiz telgraf niteliği taşıyan radyo, uzun yıllardır endüstriyel alandan, ticarete kadar pek çok alanda kullanılmaktadır. Modern radyo iletişimini bulan ve radyo icadının babası olarak Guglielmo Marconi gösterilmektedir.

Bu noktada başka insanların da desteği alınarak geliştirilen radyo, televizyonun icadından önce, insanlar için oldukça değerli bir yere sahipti. Geçmişi çok uzak olmayan radyo icadı, insanlığın kablosuz ve telsiz bir şekilde sesini karşı tarafa iletmesini sağlamaktadır. Günümüzün önemli bir kitle iletişim aracı olması çeşitli frekansların oluşturulmasını sağlamıştır.

Radyoyu bulmasından dolayı Marconi, 1909 yılında Nobel Fizik Ödülü‘ne layık görülmüştür. Elektrik ve bilim konularına ayrı bir ilgi duyan Marconi, gençlik yıllarından itibaren çeşitli çalışmaları ile önemli buluşlar ortaya çıkarmıştır.

Diğer isimlerin keşfe olan katkısı nedeniyle adı geçen tüm bilim adamları ve mucitler radyo teknolojisinin atası olarak kabul edilmektedir. Bu isimlerden birisi olan Sir Oliver Lodge, radyo sinyalini tutarlı bir şekilde gönderip alabilen, icadı mükemmelleştiren bir cihaz yapmıştır.

Radyonun tarihine geçen kişi ise Heinrich Rudolf Hertz’tir. Radyo ile ilgili çalışmalar yapan Hertz, elektromanyetik dalgaların varlığını kanıtlamıştır. Bu ispatı ile radyo sinyalleri ileten ve alan sistemlerin oluşturulmasını sağlamıştır. Hertz’in radyonun gelişimine olan önemli katkısı nedeniyle ismi, radyo frekanslarını ölçmek için kullanılan metrik sistem olan radyo dalgalarında bir birim olarak kalmıştır.

İngiliz bilim adamı James Clerk Maxmell ise 1865 yılında elektronik olarak üretilen radyo dalgalarının yayılma teorisini kurmuştur. Hertz ise Maxmell’in teorisini pratik olarak gerçekleştirerek konuya öncülük etmiştir.

Nikola Tesla ise 1898 yılında Madison Square Garden’da yapılan bir sergide, bir tekneyi uzaktan kontrol etmek için radyo sinyalleri teknolojisini kullanmıştır. Rus bilim adamı Alexander Stepanovich Popov ise radyo teknolojisini Rus bilim camiasına hitaben yaptığı bir gösteride kullanmıştır.

Popov, yıldırım dedektörünü radyo alıcısına çevirmiştir ve günümüzde bu gösterinin anılması için 7 Mayıs gününde Rusya’da Radyo Günü kutlanmaktadır. Tüm bu isimler radyonun mucidi olarak görülse de Guglielmo Marconi ismi kabul görmüştür.

Radyonun kitlesel bir nitelik kazanması, 1920’li yıllarda gerçekleşirken, 1930’lar ve 1940’lar arasında gündelik hayatın parçası olarak altın çağını yaşadı. Bu tarihten sonra da televizyonlar hayatımıza girmeye başladı.

Menü
Sohbete Başla
Online Destek
RadyoTimetürk
Merhaba RadyoTimetürk'e hoşgeldiniz.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?